C# Code Snippets



Devamlı kullandığımız if döngüsü olsun, for,foreach yapıları olsun bunları yazmak devamlı yazmış olsak bile zaman alan bir işlemdir. Visual Studio bunları yazarken bize kolaylık olsun diye IntelliSense'in yanından snippets kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu snippets yapısı bize devamlı kullanıdığımız kod parçacıklarını kolayca yazmamızı sağlar. Visual Studio ile gelen hazır snippetlar olduğu gibi kendimizde snippet oluşturup bunu projemizi yazarken kullanabiliriz.

Peki hazır olan if,foreach,for gibi snippetları kullanmak için neler yapmalıyız? Bunun için kod yazarken "foreach" yazıp TAB tuşuna iki kere basmak yeterlidir.

C# Code Snippets,C# Code Snippet,C# Code Snippets kullanımı,C# Code Snippets yaratma,code snippet,code snippets

C# Code Snippets,C# Code Snippet,C# Code Snippets kullanımı,C# Code Snippets yaratma,code snippet,code snippets
Fotograflardaki örneklerde görüldüğü gibi "foreach" yazıp TAB TAB yapınca VS bize foreach yapısının örnek bir kullanımını oluşturdu bize kalan sadece bu yapıyı kendi programımıza göre değiştirip kullanmak. Böyle devamlı kullandığımız şeyleri snippet ile kullanmak bize çok büyük bir zaman kazandıracaktır. Peki diyelim ki MessageBox kontrolünü çok kullanıyosunuz ve bunun snippeti yok bu durumda ne yapacaksınız? Bunun için VS bize kendi snippet'larımızı oluşturup kullanma olanağı sağlıyor.

Snippet Oluşturmak :

Bunun için ilk yapmamız gereken bir xml dosyası açıp uzantısını .snippet olarak değiştirmek. Ardından aşağıda örneğini gördüğünüz kod gibi bir xml formatlı snippet tanımı hazırlamak.


C# Code Snippets,C# Code Snippet,C# Code Snippets kullanımı,C# Code Snippets yaratma,code snippet,code snippets

Buradaki xmlns="http://schemas.microsoft.com/VisualStudio/2005/CodeSnippet" snippet için xml şemamızdır bunu eklememiz bize hangi snippet dosyası oluştururken hangi tabların olduğunu gösteren IntelliSense'ı yükleyeceği için önemlidir.

Bu örnek ile artık kodumuz içerisine uzun uzun MessageBox kodu yazmak yerine ShortCut olarak verdigimiz mb stringini kullanarak Default olarak vediğimiz "Hello World" stringini içeren MessageBox kontrolu mb yazıp TAB TAB dersek çıkacaktır. MessageBox.Show(); içerisindeki $message$ ID olarak verdiğimiz "message"ın Default'u "Hello World"ü parametre olarak alır.

Fakat bu kodu yazmak bizim snippet'ımızın çalışacağı anlamına gelmez bunun için bu snippeti yüklememiz gerekmektedir. Bunun için yapılması gereken Tools -> Code Snippets Manager diyip snippets dosyamızı import etmemizdir.


C# Code Snippets,C# Code Snippet,C# Code Snippets kullanımı,C# Code Snippets yaratma,code snippet,code snippetsC# Code Snippets,C# Code Snippet,C# Code Snippets kullanımı,C# Code Snippets yaratma,code snippet,code snippets

 Dosyamızı bulup import işlemini yapmamızın ardından artık snippets dosyamız içerisinde tanımladığımız snippetları kullanmaya başlayabiliriz.

5 yorum :

  1. Cok begendim super bi yazi olmus Safak aslinda merak ettigim konulardan birisiydi ve olduca yararli oldu , super bir konuya deginmissin ...Yazilarinin devamini bekliyorum ...

    Serkan

    YanıtlaSil
  2. Sağol Serkan..Bende yeni öğrendim gerçekten çok hoş TAB TAB yapıp kullanıodum ama snippet dosyasıyla istediğimizi oluşturmak cidden çok güzel geldi banada..Neyse bende senin yazıları okuyorum süper bende devamını bekliyorum..Hatta yazdıklarını okuduktan sonra şöyle bir site açıp csharpnedir mantığında birlikte mi yazsak demedim değil birlikten güç doğar :)

    YanıtlaSil
  3. Olabilir :) Neden olmasin ;) Ama cok calismamiz lazim daha 4.0 geliyor unu yakalamamiz lazim biliyorsun degil mi :)Ama hirsliyiz yakalicazzzz abi sen merak etme ;)

    YanıtlaSil
  4. sağlam kaynaklardan aldığım bilgilere göre erginde başlıomuş yazmaya cidden yapılabilir diorum ben :)

    YanıtlaSil
  5. ctrl+k+s kısayolu ile region oluşturtabilirsin :)

    YanıtlaSil